14 Llojet e terapisë

14 Llojet e terapisë

Terapia është një formë e trajtimit që synon të ndihmojë në zgjidhjen e çështjeve mendore ose emocionale. Ka shumë lloje të terapisë në dispozicion.

Psikoterapia, ose terapia e bisedës, përfshin një person që flet me një terapist të trajnuar i cili mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë ndjenja dhe sjellje të caktuara. Terapia

mund t’i ndihmojë njerëzit të merren me këto çështje duke mësuar aftësi përballimi ose duke punuar për t’i eleminuar ato.

Ky artikull do të sigurojë një përmbledhje të llojeve të ndryshme të terapisë në dispozicion. ) për të eksploruar marrëdhëniet midis sjelljes dhe mendimeve, ndjenjave, ose të dyve të një personi. Terapisti do të diskutojë me personin se si këto modele mund ose mund të shkaktojnë sjellje dhe besime vetë-shkatërruese.

Së bashku, terapisti dhe klienti i tyre mund të punojnë në zhvillimin e mënyrave konstruktive të të menduarit. Këto ndryshime mund të ofrojnë një këndvështrim më të shëndetshëm, më pozitiv dhe të ndihmojnë një person të ndryshojë sjelljet dhe besimet e tij.

Aleanca Kombëtare për Shëndetin Mendor (NAMI) tregon se CBT është një trajtim efektiv për një larmi çrregullimesh, duke përfshirë:

 • ordersrregullimet e ankthit
 • Disorderrregullimi Bipolar
 • Disordersrregullimet e të ngrënit
 • Disordersrregullime të lidhura me traumën

) është e ngjashme me CBT. Sidoqoftë, DBT përqendrohet më shumë në rregullimin e emocioneve, të qenit i ndërgjegjshëm dhe të pranojë mendime dhe ndjenja të pakëndshme.

Një terapist përdor DBT për të ndihmuar një person të gjejë një ekuilibër midis ndryshimit dhe pranimit. Duke përdorur DBT, një terapist mund t’i mësojë një personi aftësi të reja, të tilla si mënyra të reja për të përballuar një situatë dhe praktika të mendjes. e vetëvrasjes.

Një artikull në klinikën e shëndetit mendor tregon që DBT ka zvogëluar kujdesin mjekësor dhe ilaçet me 90%.

Parandalimi i vetëvrasjeve

Nëse e njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit, vetëvrasjes ose dëmtimit të një personi tjetër:

 • Bëni pyetjen e vështirë: "A po e konsideroni vetëvrasjen?"
 • Dëgjoni personin pa gjykim. /li

Qëndroni me personin derisa të arrijë ndihma profesionale. Dikush që njihni është duke menduar për vetëvrasje, një linjë telefonike parandaluese mund të ndihmojë. 988 vetëvrasja dhe jeta e krizës është në dispozicion 24 orë në ditë në 988. Gjatë një krize, njerëzit që janë të vështirë për të dëgjuar mund të përdorin shërbimin e tyre të preferuar të stafetës ose thirrni 711 atëherë 988.

Klikoni këtu për më shumë lidhje dhe Burimet lokale.

Terapistët tani përdorin DBT për të trajtuar disa kushte të ndryshme, me efekte të rëndësishme dhe të gjata. Këto kushte përfshijnë:

 • ordersrregullimet e të ngrënit
 • orderrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD)
 • ordersrregullimet e përdorimit të substancave
 • ordersrregullimet e humorit
 • EMDR përfshin një person që kujton një ngjarje traumatike gjatë kryerjes së lëvizjeve specifike të syve.

  EMDR synon të zëvendësojë reagimet anësore ndaj kujtimeve të dhimbshme me përgjigje më pak të ngarkuara ose pozitive. > Përfitimet e EMDR mbeten të diskutueshme, dhe një përmbledhje e studimeve për vitin 2016 nuk ishte në gjendje të identifikonte se cila harmoniqhealth.com pjesë e trajtimit është e dobishme. Një përfundim ishte se përfitimet rrjedhin nga ekspozimi i një personi ndaj traumës sesa nga lëvizja e syrit. Një artikull në hulumtimin dhe terapinë e sjelljes vëren se terapistët kanë përdorur me sukses terapinë e ekspozimit për të trajtuar njerëzit me çrregullime të frikës dhe ankthit. Terapistët mund të përdorin terapinë e ekspozimit për të ndihmuar në trajtimin e:

 • çrregullim obsesiv-kompulsiv (OCD)
 • PTSD

Një person që i nënshtrohet terapisë së ekspozimit do të punojnë me terapistin e tyre për të kuptuar se çfarë shkakton ankthin e tyre. Personi do të mësojë metoda për të shmangur sjelljet ritualiste ose ankthin pas ekspozimit ndaj këtyre shkaktuesve.

Terapisti do ta ekspozojë personin ndaj shkaktuesve të tyre në një mjedis të kontrolluar për t’i zbatuar këto metoda. Ndihmoni një person të punojë në marrëdhëniet e tyre me të tjerët. Sipas NAMI, terapistët shpesh përdorin terapi ndërnjerëzore për të trajtuar depresionin. Terapisti më pas mund të ndihmojë personin të mësojë mënyra për të kuptuar dhe bashkëvepruar pozitivisht me të tjerët. është një trajtim efektiv për të trajtuar BPD. MBT përfshin një teknikë të quajtur mentalizuese. Kjo terapi ndihmon njerëzit me BPD të vërejnë dhe kuptojnë mendimet dhe ndjenjat e tyre dhe ato të të tjerëve. Qëllimi kryesor është t’i japë një personi me BPD një ndjenjë të vetvetes dhe t’i ndihmojë ata të lidhen me njerëzit e tjerë.

7. Terapia psikodinamike

Terapia psikodinamike synon të ndihmojë një person të luftojë modelet negative të sjelljes që rrjedhin nga përvojat e kaluara. Kjo formë e terapisë përfshin një person që flet lirshëm në përgjigje të pyetjeve të një terapisti, i cili lejon një terapist të identifikojë modelet e sjelljes dhe mendimit. Mësoni t’i kapërceni ato. Sidoqoftë, terapistët përdorin këtë teknikë për të trajtuar një gamë të gjerë të çështjeve të shëndetit mendor dhe çrregullimeve të personalitetit

Psikanaliza është një lloj më intensiv i terapisë psikodinamike. Sipas Shoqatës Amerikane Psikiatrike, seancat e terapisë zakonisht bëhen tre ose më shumë herë në javë. Terapia e trajnuar PET. Një kafshë shtëpiake terapi mund të ndihmojë në uljen e ankthit të një personi, si dhe të ndihmojë ata me PTSD.

Disa spitale, shtëpi pleqsh dhe lehtësira të tjera mjekësore përdorin kafshë shtëpiake për të siguruar mbështetje ose rehati. Disordersrregullimet e Shëndetit Mendor. Pranimi ose izolimi i detyrueshëm. EFT i inkurajon njerëzit të punojnë në emocionet e tyre në vend se t’i shtypin ato.

 • Ankthi shoqëror
 • Problemet ndërnjerëzore
 • çrregullimet e të ngrënit
 • issuesështjet e marrëdhënieve
 • 10. Terapia familjare

  Terapia familjare përfshin punën me një njësi familjare për të ndihmuar një individ brenda familjes të zgjidhë çështje specifike. Terapistët e familjes ndihmojnë një familje të kuptojë dhe të punojë përmes modeleve të sjelljes negative që mund të shkaktojnë probleme themelore. çështje

  Ky lloj terapie gjithashtu mund të ndihmojë njerëzit me:

  • çrregullimet e keqpërdorimit të substancave
  • çrregullimet e të ngrënit
  • Problemet e sjelljes
  • Ankthi
  • OCD
  • issuesështjet mjekësore

  Issuesështje të ngjashme për t’u bashkuar si një grup për t’i zgjidhur ato. Në terapinë në grup, një terapist drejton diskutimin, dhe individët mund të komentojnë ose të kontribuojnë mendime dhe përvoja personale. .

  Sidoqoftë, një disavantazh i terapisë në grup është se një person nuk merr të njëjtën sasi të vëmendjes një-në-një si ata në një situatë terapie një-për-një.

  Terapia në grup është gjithashtu më pak konfidenciale, do të thotë që disa njerëz mund të jenë të gatshëm të ndajnë përvojat e tyre. >

 • Depresioni
 • Ankthi
 • Vështirësia e rikuperimit nga një humbje
 • Trauma
 • issuesështjet e jetesës
 • çrregullimet e personalitetit
 • Mindfulness synon të inkurajojë një person të vëzhgojë dhe pranojë gjërat ashtu siç janë dhe pa gjykim. Sidoqoftë, studiuesit tregojnë se përfitimet e terapisë mund të mos jenë afatgjata.

  Një studim tjetër zbuloi se ndërhyrjet e bazuara në mendje ishin të dobishme për njerëzit me:

  Meditimi mund të jetë një pjesë e madhe e praktikimit të mendjes.

  13. Terapia e Arteve Krijuese

  Terapia krijuese e artit synon të përfshijë mendjen përmes metodave të ndryshme të krijimtarisë. Terapia krijuese e artit lejon njerëzit të shprehin se si po ndjehen përmes mediave të ndryshme, të tilla si arti, vallëzimi, muzika ose poezia.

  Sipas Shoqatës Amerikane të Terapisë së Artit, terapistët e artit i përdorin këto seanca në:

  • Përmirësimi i funksionit konjitiv dhe motorik
  • Përmirësimi i vetëvlerësimit dhe vetvetes -Alareness
  • Inkurajoni forcën emocionale
  • Ndërtoni aftësi sociale
  • Zgjidhni konfliktet dhe shqetësimin

  14. Luaj terapi Specialistët

  përdorin terapi për lojëra për të ndihmuar fëmijët të flasin për mendimet dhe ndjenjat e tyre. Luaj terapistët i sigurojnë një fëmije një hapësirë ku ndjehen të sigurt dhe të kujdesshëm.

  Fëmijët në terapi të lojërave mund të tregojnë ndjenjat ose përvojat e tyre përmes mënyrës se si ata luajnë. Ky lloj terapie lejon një fëmijë të merret me problemet e sjelljes, stresin ose traumën në një mjedis të sigurt.

  Një studim rasti i vitit 2019 tregoi se si terapia e lojërave mund të ketë një efekt terapeutik tek fëmijët.

  Përmbledhje

  Ekzistojnë shumë lloje të terapisë në dispozicion për një person i cili do të donte të ndihmonte punën përmes çështjeve të caktuara.

  disa lloje të terapisë mund të jenë më efektive për të disa kushte në krahasim me të tjerët.

  isshtë e rëndësishme të mbani mend se ajo që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër, kështu që zgjedhja e formës më të mirë të terapisë për një individ është një zgjedhje personale.

  Nëse një person nuk është i sigurt se cili lloj terapie u përshtatet më së miri atyre, ata duhet të flasin me një mjek ose ofrues të kujdesit shëndetësor.

  • Shëndeti mendor
  • Ankthi/stresi
  • Psikologjia/Psikiatria
  • çrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia

  Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë të jetë e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  Share:

  TOP

  X